Джон Джак Чарлтън, една от футболните икони на Англия, почина на

...
Джон Джак Чарлтън, една от футболните икони на Англия, почина на
Коментари Харесай

Почина футболната легенда Джеки Чарлтън

Джон  " Джак " Чарлтън, една от футболните икони на Англия, умря на 85-годишна възраст. Бившият бранител на " Лийдс " бе диагностициран с лимфома, а през последната година страдаше и от деменция. 

Сър Джеки Чарлтън и брат му Боби бяха в тима, спечелил единствената международна купа за Англия на шампионата през 1966 година Той има рекорден брой мачове в историята на " Лийдс ".

" Джак умря в мир, в петък. Той бе в дома си в Нортъмбърланд, заобиколен от своето семейство. Той бе другар на мнозина, само че също по този начин любящ брачен партньор, татко, дядо и прародител. Не можем да изразим какъв брой горди сме от неговия необикновен живот и от удоволствието, което той достави на толкоз доста хора в разнообразни страни. Той бе почтен, благ, забавен и същински човек, който постоянно имаше време за хората. Неговата загуба ще остави голяма празнота в нашия живот, само че ние сме признателни за времето, изпълнено с щастливи мемоари, което ни чака ", се споделя в изказване на фамилията на Чарлтън. 

Националният тим на Англия заяви в Туитър, че всички са " опустошени " от новината за кончината на Джеки Чарлтън, а ирландската футболна асоциация го дефинира като " индивида, който промени ирландския футбол вечно ". Чарлтън бе селекционер на тима на Ирландия и класира националния отбор за първи път на европейско състезание - Евро 1988, а две години по-късно и до 1/4-финал на международното в Италия.

" Лийдс ", където той прекара всичките си 21 години като футболист и изигра рекордните 773 мача, преди да се отдръпна от футбола през 1973 година, разгласи, че всички в клуба са " надълбоко натъжени ". 

Чарлтън бе част от отбора на " Лийдс ", който завоюва купата (1969 г.) и Купата на Англия (1972). Той е третата клубна легенда и някогашен британски национал, който умря тази година след Норман Хънтър и Тревър Чери. 

Джеки Чарлтън не е викан в британския народен тим чак до 30-годишна възраст, само че по-късно изиграва 35 мача за " трите лъва ", в това число и победния край на Мондиал 1966 на стадион " Уембли ". Той бе част и от британския отбор, който се класира трети на Евро 1968 и бе определен от Асоциацията на футболните публицисти за Футболист на 1967 година в Англия.

С " Лийдс " Чарлтън печели два пъти Купата на панаирните градове - 1968 и в последното ѝ издание през 1971 година, след което шампионатът става за Купата на УЕФА.

Като треньор Джеки Чарлтън води тимовете на " Мидълзбро " (1973-77 и 1984), " Шефилд Уензди " (1977-83) и " Нюкасъл " (1984-85),  отпред на националния отбор на Ирландия е в интервала 1986-96 година Избран е за Треньор №1 в Англия през 1974 година

Легендарният футболист бе женен за брачната половинка си Пат от 1958 година, с която имат три деца - Джон, Дебора и Питър. Той почетен със звание Офицер на ордена на английската империя през 1974 г. Член е на Залата на английската футболна популярност от 2005 година
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР